Makový květ
Ingredience
těsto: 450 g polohrubé mouky, špetka soli, 4 lžíce cukru, 40 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 50 ml oleje, 2 žloutky
náplň: 200 g mletého máku, 100 ml mléka, 100 g švestkových povidel, cukr podle chuti
dále: 1 bílek na potření
Postup
V míse smícháme mouku se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlahým mlékem. Počkáme až vzejde kvásek.
Pak do mísy přidáme žloutky, olej a zpracujeme hladké vláčné těsto (vařečkou nebo v robotu). Necháme nakynout.
Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, ale tak aby se dala roztírat).
Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku.
Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí (viz foto).
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°C. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.
Bílek lehce rozšleháme vidličkou a potřeme jím povrch. Střed můžeme posypat semínky (není nutné).
Kolem koláče postavíme dortový ráfek vymazaný olejem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme dozlatova, cca 30 minut.
zdroj: http://bonvivani.sk
Přidáno: 1.11.2014