Martinské rohlíčky

Ingredience

150 g másla, 60 g cukru, 1 lžička citronové kůry, 2 žloutky, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 ml mléka, 1 lžička cukru, 30 g čerstvého droždí

Postup

V míse utřeme změklé máslo s cukrem. Vmícháme žloutky a citronovou kůru.

Do vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

K utřenému máslovému základu přidáme mouku se špetkou soli, kvásek a vymícháme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a zformujeme kulaté bochánky. Každý rozválíme na tenký kruh (průměr 26-28 cm) a rozkrájíme na osm výsečí.

Na každou dáme lžíci nádivky a smotáme rohlíčky.

Na plechu s papírem na pečení je necháme další půl hodiny kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova (190°C, cca 15 minut).

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky

zdroj: Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové

Přidáno: 16.11.2015