Medové žížalky

Ingredience

600 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 100 g másla, 100 g medu, 2 vejce, nutella, malý kousek čokolády

Postup

Mouku smícháme se solí, vyhloubíme důlek. Do důlku nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.

Ve zbytku teplého mléka rozpustíme máslo a med.

Do mísy se vzešlým kváskem přidáme mléko s medem a máslem, celá vejce a vypracujeme (vařečkou, robotem, v pekárně, ...) vláčné hladké těsto. Necháme nakynout.

Nakynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme je na 20 stejně velkých částí. Z každé vytvarujeme kulatý bochánek a necháme znovu nakynout.

Nakynuté kousky postupně rozválíme na oválek. Jednu delší stranu potřeme lžičkou nutelly a zbytek rozkrájíme ostrým nožem na úzké pásky (viz foto). Oválek srolujeme, začínáme od části s nutellou.

Položíme na plech s papírem na pečení tak, aby konce malých proužků byly vespod. Na jednom konci krajní proužek posuneme dolů, aby vznikla hlavička a místo pro oči. Žížalky různě zahneme.

Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Pak upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění, asi 15 minut.

Vychladlým žížalkám domalujeme oči rozpuštěnou čokoládou pomocí párátka.

Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky
Medové žížalky

podle http://tortelina.blogspot.de

Přidáno: 4.4.2015