Minimazance

Ingredience

200 g hrubé mouky, 300-350 g hladké mouky, špetka soli, špetka muškátového květu, 100 g cukru krupice, 250 ml mléka, 50 g sádla, 70 g másla, 2 žloutky, 30 g čerstvého droždí, 100 g rozinek, 60 g posekaných oloupaných mandlí
1 vejce na potření

Postup

Několik hodin předem namočíme rozinky do rumu.

V míse promícháme obě mouky se solí a muškátovým květem.

Vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme lžíci cukru a rozdrobíme kvasnice. Zalijeme asi polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Až kvasnice vzejdou, přidáme zbývající cukr, mléko, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo a sádlo. Vymícháme hladké těsto. Až se na něm začnou dělat puchýřky, přidáme scezené rozinky, mandle a zapracujeme do těsta. Pak ho necháme pořádně nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na 12 částí. Z každé vytvarujeme kulatý bochánek a uložíme na plech vymazaný máslem nebo vyložený papírem na pečení.

Každý bochánek nahoře nastříhneme nůžkami do křížku a necháme 15-20 minut kynout.

Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme do zlatohněda (asi 20 minut).

Minimazance
Minimazance
Minimazance
Minimazance
Minimazance
Minimazance

podle magazínu Albert v kuchyni

Přidáno: 20.3.2015