Noční makové záviny
Ingredience
těsto: 600 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 300 ml mléka, 2 žloutky, 1 balíček instantního droždí, špetka soli, citronová kůra
náplň: 300 g mletého máku, 120 ml mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 150 g moučkového cukru, citronová kůra, 2 lžíce rumu
na potření: 1 vejce
Postup
Začneme přípravou náplně. Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák, cukr, citronovou kůru a promícháme. Nakonec ochutíme rumem. Necháme vychladnout.
Mouku smícháme s droždím, cukrem, solí a citronovou kůrou.
Přilijeme vlažné mléko a přidáme změklé máslo a žloutky. Vypracujeme (nejlépe robotem) hladké měkké těsto. Nenecháváme kynout.
Vypracované těsto hned rozdělíme na 4 stejné části.
Postupně každou rozválíme na tenký obdélník, potřeme čtvrtinou náplně a srolujeme. Konce uzavřeme a záviny přeneseme na plech s papírem na pečení.
Přikryjeme důkladně proti osychání (dala jsem do velké igelitky) a uložíme do chladu (ne do ledničky) na celou noc.
Druhý den by záviny měly mít dvojnásobný objem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 5 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme dozlatova (20-30 minut).
zdroj: http://altaracook.blog.cz
Přidáno: 26.3.2016