Perník kynutý ve formě

Ingredience

500 g hladké mouky, 150 g medu, 125 g másla (hery), 3 vejce, 400 ml mléka, 100 g rozinek, 60 g mletých mandlí nebo ořechů, 20 g droždí, 1/2 sáčku koření do perníku, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, tuk a mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Postup

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžičku medu a lžičku mouky. Vzniklý kvásek necháme 10 minut odstát. Prosátou mouku smícháme s kořením, kakaem, mletými mandlemi nebo ořechy a najemno nasekanými rozinkami. Přidáme med, vejce, rozpuštěné máslo a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Necháme 20 minut kynout. Potom těsto nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané formy (pozor - ne plnou, těsto ještě nakyne a při pečení nabude) a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Perník nejprve pečeme v troubě vyhřáté na 220°C, pak teplotu zmírníme na 180°C a moučník dopečeme. Podle potřeby můžeme perník shora zakrýt alobalem, aby se nepřipálil.

Perník kynutý ve formě
Perník kynutý ve formě

Přidáno: 27.7.2007