Povidlové koláče

Ingredience

4 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky hladké mouky, špetka soli, 300 g bílého jogurtu, 300 ml mléka, 5 lžic krystalového cukru, 200 ml oleje, 3 lžíce rumu, 40 g čerstvého droždí, 500 g povidel, 2 lžičky skořice, 1 lžička badyánu
1 vejce na potření, drobenka na posypání
1 hrnek - 250 ml

Postup

Do mísy rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a přisypeme cukr. Necháme 10-15 minut vzejít.

Pak přisypeme všechnu polohrubou mouku, 1 hrnek hladké, osolíme, přidáme jogurt, olej, 2 lžíce rumu a vypracujeme hladké těsto, nejlépe robotem.

Mouku z posledního hrnku přidáváme podle potřeby, jen je-li těsto příliš řídké.

Umíchané těsto necháme nakynout.

Povidla rozmícháme s rumem, skořicí a badyánem.

Z nakynutého těsta ukrajujeme kousky lžící. Každý zploštíme, položíme lžičku ochucených povidel a zabalíme. Klademe na plech s papírem na pečení spojem dolů.

Na plechu uděláme do každého koláčku důlek (používám odměrku na kávu). Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

Necháme chvíli kynout na plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí 15-20 minut.

Povidlové koláče
Povidlové koláče
Povidlové koláče
Povidlové koláče
Povidlové koláče
Povidlové koláče
Povidlové koláče

Přidáno: 16.8.2015