Šimláky z Polabí

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 30 g kvasnic, 3 žloutky, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kůry, špetka soli
náplň: 150 g měkkého tvarohu, 100 g mletého máku, 200 ml mléka, 4 lžíce cukru, 1 vejce, špetka skořice, 1 vanilkový cukr, 50 g rozinek, 2 lžíce citronové šťávy
na drobenku: 60 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 40 g
másla
1 vejce na potření

Postup

Mletý mák krátce povaříme s mlékem, přidáme dvě lžíce cukru a špetku skořice. Necháme vychladnout. Rozinky namočíme do citronové šťávy. Kvasnice rozdrobíme do mísy, přidáme lžíci cukru, 2 lžíce mléka a lžičku mouky a vše rozmícháme na řídkou kašičku. Vzniklý kvásek necháme na teplém místě vzejít asi 10 minut. Ke kvásku přidáme prosetou mouku se špetkou soli, žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce, oba druhy cukru, rozpuštěné vychladlé máslo a citronovou kůru. Zaděláme těsto a necháme asi 30 minut kynout. Zatím smícháme tvaroh s vejcem, 2 lžícemi cukru a vanilkovým cukrem. Toto smícháme s vychladlým mákem. Uděláme drobenku promnutím mouky a cukru s máslem. Z vykynutého těsta nabíráme lžící kousky a na pomoučeném válu z nich tvoříme placičky. Do středu každé z nich dáme trochu namočených rozinek a vytvoříme bochánek. Malé bochánky necháme ještě chvíli na vále kynout a potom do jejich středu uděláme lžičkou jamku. Do jamky dáme trochu nádivky, okraj potřeme rozšlehaným vejcem a koláčky posypeme drobenkou. Pečeme zprvu zprudka při 220°C, po několika minutách teplotu snížíme na 200°C a dopečeme dorůžova.
Chybička se vloudila - rozinky jsem namočila místo do citronové šťávy do rumu. Koláčky jsou dobré, jenom nevíme jak chutnají rozinky namočené v citronové šťávě.

Šimláky z Polabí
Šimláky z Polabí

zdroj: časopis Žena a kuchyně

Přidáno: 24.7.2007