Skořicové motánky

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 60 g rozpuštěného zchladlého másla, 100 ml oleje
náplň: rozpuštěné máslo (cca 80 g), skořicový cukr

Postup

V míse smícháme mouku se solí a vyhloubíme důlek. Vsypeme cukr a zalijeme mírně teplým mlékem. Rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít (10-15 minut).

Přidáme máslo, olej, žloutky a vypracujeme hlaké jemné těsto. Mícháme tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat malé bublinky.

Těsto můžeme vypracovat i v domácí pekárně nebo v robotu.

Necháme nakynout (aspoň hodinu).

Nakynuté těsto rozpůlíme. Z každé půlky vyválíme kruh silný asi centimetr. Potřeme ho vydatně rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem.

Pak ho rozkrájíme na 8 nebo 16 dílků, podle toho jak velké kousky chceme. Každý dílek smotáme od širší strany ke špičce.

Uložíme je na plech s papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Pak je potřeme rozpuštěným máslem i zvenku, posypeme skořicovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zrůžovění 15-20 minut.

Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky
Skořicové motánky

Přidáno: 13.4.2014