Starodávné buchty
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 30 g čerstvého droždí, 4 vrchovaté lžíce krystalového cukru, 2 žloutky, 7 lžic rozpuštěného másla, nastrouhaná kůra z půlky citronu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 uvařená studená brambora
náplň: 130 g mletého máku, 200 ml mléka, moučkový cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, špetka tlučeného hřebíčku, strouhaný perník
dále: rozpuštěné sádlo
Postup
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme jemně nastrouhanou bramboru, žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky. Necháme nakynout až zdvojnásobí objem.
Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme větší kousky na pomoučený vál. Rukou každý zploštíme, dáme lžičku náplně a zabalíme. Buchty klademe do sádlem vymazaného pekáče a rozpuštěným sádlem hned každou potřeme ze všech stran. Pak necháme ještě 15-20 minut dokynout.
Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (190°C, cca 30 minut).
Vychladlé buchty můžeme pocukrovat.
Maková náplň: mléko uvedeme do varu a do vařícího vsypeme mák. Přidáme rum, med, cukr a chvíli povaříme. Zahustíme perníkem a podle chuti můžeme dosladit.
Přidáno: 21.3.2010