Velké koláče s ovocem a drobenkou
Ingredience
těsto: 300 ml mléka, 5 lžic krystalového cukru, 1 kostka čerstvého droždí (42 g), 1 sklenička majonézy (225 ml), 5 lžic oleje, 500 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžičky jemně strouhané citronové kůry
drobenka: 100 g hrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 80 g másla
jablečná náplň na jeden koláč: 500 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 3-5 lžic krystalového cukru, 2 lžíce vody, 2 lžíce rumu, 1 lžička skořice, 3 hřebíčky, šťáva z půlky citronu
dále: 1 vejce na potření
Postup
Jablka pokrájíme na kostičky nebo plátky a dáme do hrnce. Podlejeme je vodou a rumem, zasypeme cukrem (množství volíme podle kyselosti jablek), přidáme skořici, hřebíček a přivedeme k varu. Za občasného promíchání vaříme, až jsou jablka měkká a tekutina odpařená. Vmícháme citronovou šťávvu a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyjmeme z jablek hřebíčky.
Do mísy nalejeme asi polovinu mléka. Přidáme cukr a rozdrobíme droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
Potom přilejeme zbytek mléka, přidáme majonézu, olej, mouku, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme je nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Z každého zformujeme kulatý bochánek. Ten položíme na plech vyložený papírem na pečení a rukama roztlačíme na kruh, necháme zvýšené okraje.
Okraj těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto rovnoměrně pokryjeme rozvařenými jablky, nebo jiným ovocem.
Ovoce posypeme třetinou drobenky a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí okraje koláče, cca 20 minut.
Zatímco se peče první koláč, stejným způsobem připravíme druhý a třetí.
Přidáno: 10.7.2018