Hrachová kaše se smetanou

Ingredience

500 g žlutého půleného hrachu, 3 bobkové listy, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička kurkumy, sůl, mletý pepř, 1-2 lžičky majoránky, 250 ml sojové smetany (možno nahradit obyčejnou smetanou na vaření), 3 větší cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 3-4 stroužky česneku

Postup

Hrách přebereme, propláchneme a zalejeme vodou, aby dosahovala aspoň 3 cm nad hrách. Necháme ho přes noc namočit. Jde to i bez namáčení, ale vaření pak trvá o dost déle.

Z namočeného hrachu slijeme vodu a nahradíme ji čerstvou vodou. Přidáme tymián, bobkové listy a pomalu uvaříme doměkka. Pokud jsme měli hrách namočený přes noc, trvá to cca 20 minut, pokud ne, vaříme 50-60 minut.

Zatímco se hrách vaří, na pánvi rozpálíme máslo s olejem a pomalinku, na nízkém stupni, na něm osmažíme cibuli, nakrájenou na silnější půlkolečka, dozlatova.

Až je hrách měkký, vybereme z hrnce bobkový list a asi polovinu hrachu děrovanou naběračkou nebo cedníkem. Část vody z hrnce odebereme a uchováme.

Zbylý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Je-li kaše tak hustá, že se špatně mixuje, zředíme ji odloženým vývarem.

Do rozmixované kaše vmícháme smetanu a odložený nerozmixovaný hrách. Výslednou hustotu kaše můžeme doladit zbylým vývarem z hrachu.

Přidáme majoránku, kurkumu, osolíme, opepříme, promícháme a necháme krátce přejít varem.

Nakonec do kaše vmícháme rozmačkaný česnek.

Kaši na talíři posypeme osmaženou cibulí a doplníme volským okem a sterilovanou zeleninou. Podáváme s krajíčkem chleba.

Přidáno: 2.8.2018