Calta

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 5 lžic krystalového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 5 lžic oleje, 1 žloutek, 20 g čerstvého droždí
1 bílek na potření

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto, ručně (kvásek z mléka cukru a kvasnic přidat k ostatnímu a promíchat) nebo v domácí pekárně. Necháme pořádně nakynout.

Nakynuté těsto vyklopíme na vál a znovu důkladně propracujeme rukama. Utvoříme bochník, položíme na plech s papírem na pečení a pod utěrkou necháme znovu nakynout.

Nakynutý bochánek potřeme bílkem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách ztlumíme na 170°C, po dalších 30 minutách na 140°C a dopečeme asi 20 minut.

Calta
Calta
Calta
Calta
Calta

zdroj: Čistinkina vareška (http://tana-catering.blogspot.cz/2013/05/obycajna-calta.html)

Přidáno: 30.6.2013