Francouzský máslový koláč

Ingredience

těsto: 100 ml mléka, špetka soli, 50 g krystalového cukru, 90 g rozpuštěného vlahého másla, 2 vejce, 400 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí
náplň: 2 žloutky, 100 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky, rozinky naložené v rumu

Postup

Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpracovat a vykynout těsto.

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Vmícháme mouku.

Mléko s vanilkovým cukrem svaříme a po částech přimícháme ke žloutkové hmotě. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Z nakynutého těsta oddělíme třetinu a rozválíme na placku velikosti formy. Vložíme dovnitř.

Zbytek těsta rozválíme na obdélník. Potřeme vychladlou náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako roládu. Nakrájíme ji na 4-5 cm široké řezy a uložíme je na těsto do formy tak, aby mezi nimi byly malé mezery.

Na dno nezapnuté trouby položíme kastrůlek s vařící vodou, vložíme formu s koláčem a v zavřené troubě necháme 20-30 minut nakynout.

Koláč i kastrůlek s vodou z trouby vytáhneme a troubu zapneme na 180°C. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do zezlátnutí (cca 40 minut). Pokud povrch rychle tmavne, přikryjeme ho alobalem.

Po vytažení z trouby koláč potřeme sladkou vodou (ve čtvrt hrnku mléka rozmícháme lžíci moučkového cukru), necháme 10 minut ve formě a pak opatrně vyjmeme.

Francouzský máslový koláč
Francouzský máslový koláč
Francouzský máslový koláč
Francouzský máslový koláč
Francouzský máslový koláč
Francouzský máslový koláč

zdroj: www.mimibazar.sk

Přidáno: 17.9.2011