Jehněčí pilaf

Ingredience

400 g mletého jehněčího masa, 350 g kulatozrnné rýže, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 1 petržel, 140 g rajského protlaku, sůl, mletý pepř, 1 lžička sladké mleté papriky, špetka pálivé mleté papriky, 1,5-2 l vývaru, petrželová nať, 4 lžíce oleje

Postup

Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, posekáme nahrubo a osmahneme ji na rozpáleném oleji.

Přidáme maso a za stálého míchání je opečeme do zhnědnutí. Během opékání maso osolíme a opepříme.

Až je maso pěkně hnědé, přidáme k němu papriku, rajský protlak, rýži, mrkev, petržel a ještě chvíli za stálého míchání smažíme.

Pak zalijeme částí horkého vývaru, tak, aby bylo všechno ponořené. Za častého míchání dusíme. Jak se vývar postupně vstřebává do rýže, přiléváme další. Často mícháme, rýže má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce.

Vaříme, dokud není rýže měkká. Hustotu pokrmu upravujeme přiléváním vývaru.

Hotový pokrm odstavíme a vmícháme nadrobno pokrájenou petrželovou nať. Pak necháme pilaf 20-30 minut stát v teple, tekutina se ještě více vstřebá a pokrm zhoustne.

Podáváme s okurkovým salátem.

Přidáno: 23.7.2017