Královecké klopsy
Ingredience
500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 20 g másla, 1 střední cibule, 1 rohlík, 3 filety z ančoviček (15 g) naložené v oleji, 1 vejce, 1 citron, sůl
na dokončení omáčky: 20 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 60 g smetany ke šlehání (může být i na vaření), 2 žloutky, 1 lžíce kaparů
Postup
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle krátce (3 minuty) podusíme se špetkou soli. Necháme vychladnout.
Rohlík zalijeme vodou a necháme 5 minut nasáknout. Pak přebytečnou vodu vyždímáme a rohlík nakrájíme nadrobno.
Ančovičky umyjeme pod tekoucí vodou a rovněž pokrájíme najemno.
K masu přidáme vajíčko, ančovičky, vychladlou cibuli, rohlík, osolíme a směs důkladně promícháme.
Vypracovanou směs rozdělíme na čtvrtiny a z každé navlhčenýma rukama vytvoříme 3 nebo 5 kuliček.
V hrnci přivedeme k varu asi 600 ml vody s trochou soli. Do vařící vody vložíme 3 tenké kousky citronové kůry (odříznuté z citronu škrabkou na zeleninu) a masové kuličky. Přikryjeme pokličkou a na nejnižším stupni hodinu povaříme.
V menším kastrůlku rozehřejeme máslo na omáčku. Vsypeme mouku, dobře rozmícháme a necháme zpěnit na středním plameni asi minutu. Pak vzniklou jíšku zalijeme přes cedník vývarem z kuliček. Rychle a důkladně rozmícháme, aby se neutvořily hrudky a nezakryté necháme pomalu 15 minut za občasného zamíchání provařit.
Kuličky přikryjeme a udržujeme v teple.
Ve smetaně rozmícháme žloutky. Provařenou omáčku odstavíme z plotny a přilijeme smetanu se žloutky. Dobře rozmícháme, dále už nevaříme. Nakonec vmícháme kapary.
Kuličky podáváme přelité omáčkou s vařenými bramborami nebo rýží.
Originální verzi receptu napsanou tak, že podle ní uvaří dobré jídlo i začátečník stojící poprvé u plotny najdete v knize J. F. Zatloukalové Hovory s řezníkem.
Přidáno: 7.4.2013