Masové kuličky se zelím a bramborami
Ingredience
480 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 1 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 1 lžíce hořčice, mletý pepř, půlka menší hlávky zelí, 2 cibule, 6-8 brambor (podle velikosti), 150 g slaniny, sůl, kmín, mletá paprika, velký kelímek (375 g) smetany na vaření
Postup
Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, hořčici, trochu mleté papriky, strouhanku a rukou důkladně propracujeme. Necháme chvíli odpočinout.
Zatím nakrouháme zelí na nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtkolečka. Slaninu pokrájíme nadrobno.
Do pekáče nasypeme zelí, přidáme cibuli a slaninu. Všechno osolíme, okmínujeme a promícháme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
Z masové směsi mokrýma rukama vytvarujeme kuličky.
Nakrájené brambory osušíme, osolíme a vmícháme do zelí.
Na povrch naskládáme masové kuličky a obsah pekáče zalijeme smetanou. Nakonec povrch poprášíme mletou paprikou.
Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Přikryté pečeme 45 minut. Potom sundáme víko a dopečeme do zezlátnutí povrchu (15-20 minut).
inspirace na www.toprecepty.cz
Přidáno: 10.2.2019