Masové kuličky se zelím a bramborami

Ingredience

480 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 1 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 1 lžíce hořčice, mletý pepř, půlka menší hlávky zelí, 2 cibule, 6-8 brambor (podle velikosti), 150 g slaniny, sůl, kmín, mletá paprika, velký kelímek (375 g) smetany na vaření

Postup

Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, hořčici, trochu mleté papriky, strouhanku a rukou důkladně propracujeme. Necháme chvíli odpočinout.

Zatím nakrouháme zelí na nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtkolečka. Slaninu pokrájíme nadrobno.

Do pekáče nasypeme zelí, přidáme cibuli a slaninu. Všechno osolíme, okmínujeme a promícháme.

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Z masové směsi mokrýma rukama vytvarujeme kuličky.

Nakrájené brambory osušíme, osolíme a vmícháme do zelí.

Na povrch naskládáme masové kuličky a obsah pekáče zalijeme smetanou. Nakonec povrch poprášíme mletou paprikou.

Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Přikryté pečeme 45 minut. Potom sundáme víko a dopečeme do zezlátnutí povrchu (15-20 minut).

inspirace na www.toprecepty.cz

Přidáno: 10.2.2019