Masové kuličky v zeleninové omáčce

Ingredience

500 g libového hovězího masa, 1 vejce, sůl, mletý pepř, sušená petrželová nať, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 červená nebo žlutá paprika, 1 plechovka krájených rajčat (400 g), 100 g rajského protlaku, 3 lžíce olivového oleje, drcená chilli paprička, 1 lžička oregana, 0,5 lžičky mleté skořice, 0,5 lžičky mletého nového koření, 3 bobkové listy

Postup

Maso pomeleme najemno. Osolíme je a opepříme. Přidáme celé vejce, trochu sušené petrželky a rukou důkladně propracujeme, až vznikne homogenní lepivá hmota.

Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme kuličky a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení.

Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Papriku zabavíme žeber a semínek a nakrájíme ji na nudličky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

V kastrolu zahřejeme olej, přisypeme cibuli a za častého míchání ji pomalu osmažíme. Jakmile začne vonět, přisypeme kořenovou zeleninu a za občasného míchání ji usmažíme dozlatova.

Plech s masovými kuličkami vložíme do trouby zahřáté na 200°C a 5-6 minut je necháme péct (povrch se zatáhne).

Do kastrolu k usmažené zelenině vylijeme obsah plechovky s rajčaty. Přídáme pokrájenou papriku, bobkové listy, skořici, nové koření, 500 ml vody a osolíme.

Obsah kastrolu přivedeme k varu a do vařící tekutiny vložíme kuličky z trouby. Pod pokličkou vaříme 20 minut.

Uvařené kuličky vyjmeme z omáčky na talíř.

Z kastrolu vybereme bobkový list a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Vrátíme na plotýnku a do omáčky rozmícháme rajský protlak. Vrátíme do ní kuličky, přidáme oregano, podle chuti chilli a ještě 5 minut povaříme.

Podáváme s bulgurem nebo rýží.

Přidáno: 27.1.2019