Bretaňský koláč

Ingredience

800 ml plnotučného mléka, 130 g másla, 2 lžíce rumu, 6 vajec, 1 vanilkový cukr, 250 g krupicového cukru, 250 g polohrubé mouky, 200 g sušených švestek

Postup

Částí másla důkladně vymažeme pekáč (cca 35x25 cm).
Mléko zahříváme v kastrolu. Až je horké, po kouskách přidáváme zbylé máslo a necháme přijít k varu. Až mléko vaří a máslo je všechno rozpuštěné, odstavíme kastrol z plotýnky, přidáme rum a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout.
Zatím do vymazaného pekáče naskládáme omyté a osušené švestky. Jsou-li tvrdé, můžeme je předem naložit do černého čaje (asi na 2 hodiny).
Do velké mísy rozklepneme celá vejce a šleháme ručním elektrickým šlehačem. Postupně po částech přidáváme cukr a pořád šleháme, dokud nevznikne světlá hustá pěna (šlehat minimálně 10-12 minut).
Pak za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme prochladlé mléko (ne moc horké, teplé může být) a šleháme na nejnižších otáčkách ještě 3-5 minut.
Pořád šleháme dál, přitom postupně přisypáváme po částech mouku a pak ještě šleháme 5 minut.
Potom necháme těsto dalších 5 minut odpočinout.
Opatrně, nejlépe naběračkou, nalijeme malé množství těsta na švestky tak, aby zateklo všude mezi ně. Potom opatrně nalijeme do pekáče zbytek těsta, snažíme se přitom "nerozházet" švestky.
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Až povrch zrůžoví, přikryjeme pekáč alobalem. Po 30 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě dalších 40-50 minut. Po upečení necháme koláč ještě několik minut ve vypnuté zavřené troubě. Po vytažení necháme vychladnout.

Bretaňský koláč
Bretaňský koláč
Bretaňský koláč
Bretaňský koláč
Bretaňský koláč

Přidáno: 10.6.2009