Dýňová buchta s čokoládou

Ingredience

těsto: 3 vejce, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g dýňového pyré, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaa, po hrstce rozinek a rozlámaných vlašských ořechů

poleva: 180 g hořké čokolády, 180 g zakysané smetany

dále: meruňková marmeláda

Postup

Dýňové pyré vyrobíme tak, že nakrájíme dýni (použila jsem hokaido) na kousky, zalejeme ji vodou a povaříme do změknutí (cca 20 minut). Potom vodu slejeme a uvařenou dýni rozmixujeme dohladka.

Celá vejce s oběma cukry ušleháme do pěny.

Potom vmícháme dýňové pyré, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nakonec ořechy s rozinkami. Když smícháme ořechy a rozinky se lžící mouky, budou v těstě lépe držet a neklesnou ke dnu.

Těsto nalejeme do menšího plechu nebo pekáčku vyloženého papírem na pečení a vložíme je do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi půl hodiny, zkoušíme špejlí.

Až buchta vychladne, necháme ve vodní lázni rozehřát čokoládu. K teplé tekuté čokoládě přidáme zakysanou smetanu a mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva.

Povrch moučníku potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni natřeme ještě teplou polevu.

Její povrch můžeme ozdobit zubatou stěrkou nebo posypat podrcenými ořechy.

Krájíme až po vychladnutí a zatuhnutí polevy.

Přidáno: 8.9.2019