Inteligentní moučník

Ingredience

8 vajec, 150 g moučkového cukru, 4 sáčky vanilkového cukru, 150 g změklé hery nebo oleje, 9 lžic polohrubé mouky, 1 l mléka

Postup

Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Žloutky s cukrem rozšleháme do světlé husté pěny. Postupně přišleháme tuk, mouku a všechno mléko. Dobře vyšleháme dohladka. Vznikne velmi řídká hmota, do které opatrně vmícháme sníh z bílků. Jde to špatně, sníh má tendenci plavat na povrchu, musíme si s tím trochu pohrát.

Toto velmi řídké těsto nalijeme do hlubokého plechu nebo velké dortové formy. Vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírem na pečení.

Formu vložíme do studené trouby a zapneme na 170°C. Hlídáme a od chvíle, kdy se trouba vyhřeje (zhasne kontrolka), pečeme 15 minut. Potom ztlumíme na 100°C a pečeme dalších 75 minut.

Po upečení necháme vychladnout a uložíme na několik hodin do ledničky (nejlépe přes noc). Teprve potom krájíme.

Moučník je velmi zvláštní, těsto se samo rozdělí na tři vrstvy (viz foto).

Inteligentní moučník
Inteligentní moučník
Inteligentní moučník
Inteligentní moučník

zdroj: internet

Přidáno: 7.11.2010