Kakaový magický moučník
Ingredience
4 vejce, 1,25 hrnku cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 110 g rozpuštěného vychladlého másla, 0,5 hrnku mouky, 0,3 hrnku kakaa, 2 hrnky vlažného mléka
na ozdobu: moučkový cukr, ovoce
1 hrnek - 250 ml
Postup
Pekáček nebo zapékací misku (24-25 cm x 17-18 cm) lehce vymažeme máslem i po stranách a dno vyložíme papírem na pečení, který se k povrchu potřenému máslem přilepí.
Oddělíme žloutky a bílky.
Z bílků ušleháme sníh.
Ke žloutkům přidáme cukr a vanilkový extrakt a ručním elektrickým šlehačem je ušleháme do pěny.
Potom ruční metličkou vmícháme máslo. Až se spojí se žloutkovou pěnou, přes sítko přisypeme mouku a opět ruční metličkou vmícháme. Stejným způsobem zapracujeme i kakao. Vznikne hustá hmota.
Po částech k ní přimícháme mléko. Po zapracování celého množství mléka se z těsta stane velmi řídká tekutina, tak to má být.
Do tekuté směsi přidáme bílkový sníh a opět ruční metličkou zapracujeme. Jde to špatně, je třeba sníh rozmíchat tak, aby se rozdělil na co nejmenší kousky. Sníh se bude pořád držet nahoře, to je v pořádku.
Tekutou směs nalejeme do pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C.
Pečeme hodinu. Pak necháme moučník zcela vychladnout a opatrně vyklopíme. Poté je dobré nechat ho vychladit v ledničce.
Před podáváním každou porci poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.
zdroj: www.giverecipe.com
Přidáno: 14.8.2019