Křehký makový koláč
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g hery, 2 žloutky, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva
náplň: 200 g mletého máku, 250 ml mléka, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 25 g másla, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry, 200 g vanilmixu, 4 lžíce citronové šťávy, necelých 600 ml vody
Postup
Do vařícího mléka nasypeme mák, cukr, máslo, skořici a citronovou kůru. Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Oddělíme asi čtvrtinu a dáme ji do ledničky. Zbylou větší část rozválíme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
4 lžíce citronové šťávy doplníme vodou do 600 ml. Tímto zalijeme vanilmix a rozšleháme metličkou. Ihned vmícháme vychladlou makovou náplň a rozetřeme na těsto na plechu.
Zbytek těsta z ledničky rozválíme, vykrájíme z něho kytičky nebo jiné tvary a naskládáme na náplň.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme dorůžova (asi 20-25 minut).
Krájíme až po důkladném vychladnutí.
Přidáno: 23.5.2010