Makové řezy s polevou

Ingredience

linecké těsto: 525 g hladké mouky, 300 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 prášek do pečiva, špetka soli
makové těsto: 300 g mletého máku, 375 g moučkového cukru, 225 g hrubé mouky, 3 žloutky, 75 g másla, 300 ml mléka, 6 bílků
poleva: 400 g moučkového cukru, šťáva z 1 většího citronu, 50 ml horkého mléka
dále: 230 g švestkových povidel

Postup

Nejdříve připravíme linecké těsto zpracováním všech surovin na vále. Rozdělíme je na poloviny. První polovinu rozválíme na velikost plechu (38 x 28 cm) a uložíme na papír na pečení.

Na makové těsto ušleháme žloutky s cukrem a změklým máslem. Pak střídavě vmícháme mléko, mák smíchaný s moukou a nakonec sníh ušlehaný z bílků.

Těsto na plechu potřeme povidly. Na povidla urovnáme makové těsto a přikryjeme plackou z druhé části lineckého těsta.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do mírného zrůžovění (25-30 minut). Necháme vychladnout.

Do misky dáme cukr, citronovou šťávu a 3-4 lžíce horkého mléka. Utřeme (vařečkou nebo ručním šlehačem) na hladkou polevu. Další mléko přidáváme podle hustoty, poleva by měla být hustá, ale ještě tekutá.

Polevu necháme zaschnout. Řezy je dobré krájet až po odležení do druhého dne.

Řezy vydrží dlouho, je možné je péct i týden dopředu.

Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou
Makové řezy s polevou

zdroj: www.bonviani.sk (Táňa)

Přidáno: 11.6.2015