Bratislavské plecko

Ingredience

600-700 g vepřového plecka, 1 velká nebo 2 malé cibule, 1 malá mrkev, kousek celeru, 2-3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 sterilovaná okurka, mléko, 150-200 ml smetany, sůl, mletý pepř, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce citronové šťávy, olej

Postup

Maso omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí. Podlijeme trochou vývaru nebo horké vody a pod pokličkou dusíme. Během dušení masa k němu přidáme asi na 20 minut očištěnou mrkev (vcelku) a celer. Měkkou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso dusíme do změknutí, podle potřeby podléváme.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z hrnce a vlijeme vodu s moukou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby rozředíme mlékem, aby měla omáčka správnou hustotu, okyselíme citronovou šťávou a asi 10 minut povaříme.
Omáčku přecedíme a zamícháme do ní smetanu, pokrájenou uvařenou zeleninu, hrášek a okurku pokrájenou nadrobno. Dobře promícháme a ještě asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s knedlíkem.

Bratislavské plecko
Bratislavské plecko

Přidáno: 23.1.2010