Andulčin mazanec

Ingredience

1 kg hladké mouky, 220 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 ml mléka, 1,5 lžičky soli, 60 g čerstvého droždí, citronová kůra, dřeň z vanilkového lusku, rozinky, mandle, ořechy

1 vejce na potření

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme husté těsto, klasicky nebo v domácí pekárně, a necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme jeden mazanec.

Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu 15-20 minut kynout.

Pak potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nahoře nakrojíme do kříže a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po dvaceti minutách znovu potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky, vrátíme do trouby a dopečeme dalších asi 30 minut.

Pokud jsou mazance už nahoře tmavé, přikryjeme je alobalem.

Andulčin mazanec
Andulčin mazanec

zdroj: paní Anna Doležalová

Přidáno: 31.3.2013