Ježek

Ingredience

Těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, 180 g hladké mouky
Krém: 200 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 150 g mletého cukru, 1 pudinkový prášek s karamelovou příchutí (nebo čokoládový)
Na ozdobu: 150 g čokolády na vaření, 75 g ztuženého tuku Lukana (modrá), oloupané mandle, lentilky a rozinky

Postup

Nejdřív si připravíme šablony. Z papíru vystřihneme tvar slzy, jeho velikost určuje půdorys ježka. Pak vystříhneme další 4 slzy, každá další je o něco menší než předešlá. Těsto: vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dorůžova (asi 10 minut). Krém: V troše mléka rozmícháme vanilkový cukr a pudinkový prášek. Vmícháme do zbytku teplého mléka a vaříme za stálého míchání asi 1 minutu. Necháme vychladnout, zpočátku mícháme, aby se neutvořil škraloup. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po částech vešleháme vlažný pudink. Na vychladlý plát piškotového těsta naskládáme šablony co nejblíž k sobě a vyřežeme podle nich tvary. Největší slzu potřeme krémem, na ni položíme menší, potřeme krémem a tak pokračujeme až k nejmenšímu kousku, který též potřeme. Trochu krému naneseme na boky a nožem uhladíme, a vytvoříme tvar ježka. Dáme ztuhnout do ledničky. Ztužený tuk necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a rozmícháme na hladkou polevu. Mandle rozpůlíme a každou půlku podélně rozkrojíme na tři části - bodliny. Vychlazeného ježka polijeme čokoládovou polevou, na čumáček přilepíme rozinku, oči z lentilek a zapícháme bodliny. Dáme opět vychladit. Pokud nám část piškotu zbude, vyřežeme ještě tři (případně jiný počet - podle velikosti zbytku) nejmenší slzy a uděláme ještě menšího ježka. Uvedené množství surovin (těsta i krému) mi vyšlo přesně na tyto dva ježky (viz foto).

Ježek
Ježek
Ježek
Ježek

Přidáno: 5.4.2007