Pletence tří chutí

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 50 g krystalového cukru, špetka soli, 130 g hery, 130 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 vejce, rozinky, mandle, mletý mák, 1 vejce na potření

Postup

Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, rozpuštěný vlahý tuk, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple kynout 45 - 60 minut. Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné části. Do jedné zapracujeme hrst pokrájených rozinek, do druhé nasekané mandle a do třetí asi 2 lžíce mletého máku. Každou část na vále propracujeme a přikryté utěrkou necháme chvíli odpočinout. Pak každou část rozdělíme na 9 stejných kousků a z každého vyválíme váleček dlouhý asi 25 cm. Pak vezmeme jeden rozinkový, jeden mandlový a jeden makový a upleteme z nich copánek, který stočíme do věnečku a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Takových věnečků uděláme devět. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tři mandlemi, tři mákem a tři rozinkami. Upečeme ve vyhřáté troubě ( 15 minut při 200°C ).

Pletence tří chutí

Přidáno: 24.3.2007