Bramborový dort s čokoládou

Ingredience

korpus: 4 vejce, 80 g moučkového cukru, 4 lžíce vody, 100 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli
náplň: 250 g másla, 180 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce kakaového prášku, 3 lžíce rumu, 600 g brambor uvařených ve slupce
poleva: 200 g hořké čokolády, 200 g zakysané smetany
dále: meruňková marmeláda, 200 ml smetany ke šlehání, libovolné ozdoby

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh.

Žloutky s cukrem a vlažnou vodou ušleháme do světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.

Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy (23 cm) a upečeme (180°C, cca 30-40 minut).

Máslo s cukrem ušleháme, zašleháme kakao a rum. Po částech vešleháme brambory.

Vychladlý korpus rozpůlíme. Spodní díl potřeme marmeládou a rovnoměrně rozetřeme polovinu krému. Přiložíme druhou část těsta, opět potřeme marmeládou a rozetřeme druhou polovinu krému. Malým zbytkem potřeme boky dortu a dáme ho ztuhnout do ledničky.

Čokoládu rozlámeme do kastrůlku a ve vodní lázni necháme rozpustit. Pak přidáme zakysanou smetanu a důkladně rozmícháme. Touto hmotou potřeme celý dort ze všech stran a necháme ztuhnout.

Nakonec libovolně dozdobíme šlehačkou případně jinými ozdobami.

Bramborový dort s čokoládou
Bramborový dort s čokoládou

Přidáno: 22.11.2010