Kakaovo-jablečný dort

Ingredience

korpus: 3 vejce, 250 g krystalového cukru, 100 g másla, 50 g jemně strouhaných ořechů, 200 g hladké mouky (pro bezlepkovou verzi Schär Mix B), 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 300 g jemně strouhaných jablek

poleva: 150 g hořké čokolády, 200 g smetany ke šlehání

dále: 200 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce želatinového ztužovače za studena, meruňková marmeláda

Postup

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mouku, prášek do pečiva, kakao a ořechy promícháme.

Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr, vychladlé máslo a ušleháme hustou pěnu.

Do pěny vmícháme střídavě nastrouhaná jablka a sypkou směs.

Dno formy (26 cm) vyložíme papírem na pečení a urovnáme do ní těsto. Pečeme při 180°C cca 40 minut.

Vychladlý korpus vodorovně prořízneme a promažeme marmeládou.

Smetanu zahřejeme téměř k varu, rozlámeme do ní čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí dohladka. Za občasného promíchání necháme polevu částečně vychladnout. Až trochu zhoustne (pořád ale musí být tekutá), nalijeme ji na dort a opatrným nakláněním dortu do stran necháme polevu roztéct po celém dortu všetně boků.

Až poleva na dortu ztuhne, ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem a dort libovolně ozdobíme.

Přidáno: 15.1.2017