Kilimandžáro

Ingredience

korpus: 6 vajec, 150 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 čokoládový pudinkový prášek, 2 lžíce kakaa
náplň: 500 g tvarohu, 350-400 ml smetany ke šlehání (podle tuhosti tvarohu), 2 sáčky vanilkového cukru, 4-5 lžic cukru krupice (podle chuti), 1 sáček (20 g) želatiny, velká plechovka broskvového kompotu (850 g)
dále: rum, meruňková marmeláda

Postup

Nejdřív připravíme náplň: do mísy dáme tvaroh, smetanu a cukr. Elektrickým šlehačem rozšleháme na hladký krém.

Broskve scedíme. Do malého kastrůlku nasypeme želatinu a zalijeme 5-6 lžícemi šťávy. Necháme 10 minut nabobtnat. 100-150 ml šťávy odložíme bokem, zbytek přilijeme k tvarohovému krému a zašleháme.

Broskve pokrájíme na kostičky, 3 půlky necháme celé.

Želatinu na mírném plameni za stálého míchání zahříváme až se zcela rozpustí (nesmí vařit). K rozpuštěné přimícháme 2 lžíce tvarohového krému a toto zamícháme do zbytku krému. Vmícháme pokrájené broskve, ochutnáme, podle potřeby doslatíme.

Misku o průměru cca 20 cm vyložíme fólií a nalijeme do ní krém. Dáme ztuhnout do ledničky do druhého dne.

Na korpus ušleháme bílky s cukrem na tuhý sníh. Pak vešleháme žloutky, olej a nakonec vařečkou zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a pudinkovým práškem.

Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme, 180°C, asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Upečený korpus opatrně objedeme nožem, sundáme ráfek a necháme vychladnout.

Z korpusu odřízneme horní část, přibližně třetinu.

Tuto odříznutou část rozkrájíme ostrým nožem na 16 výsečí.

Dolní část prokapeme rumem, potřeme marmeládou a vyklopíme na ni ztuhlou tvarohovou náplň.

Trojúhelníkové kousky postupně namáčíme spodní stranou (tou co se přikládá k náplni) do odložené šťávy z kompotu a naskládáme kolem tvarohového "kopce". Jemně je přitlačíme a ohneme horní část směrem dovnitř.

Zbylé tři půlky broskví pokrájíme na kousky a navršíme na tvarohovou náplň.

Nakonec celý moučník pocukrujeme.

Místo broskví můžeme použít kompotované mandarinky.

Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro
Kilimandžáro

zdroj: mimibazar.sk, mimibazar.cz (mírně upraveno)

Přidáno: 22.8.2012