Markův medovník

Ingredience

těsto: 100 g másla, 2 lžíce medu, 150 g cukru krupice, 50 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce octa, 500 g hladké mouky, 1 lžíce sody

krém: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 200 g másla

dále: 100 g vlašských ořechů

Postup

Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme ve vodní lázni. Vyndáme z lázně a přidáme vejce a ocet. Dobře promícháme.

Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku prosátou s jedlou sodou.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto a rozdělíme je na 4 stejné díly.

Každý díl rozválíme na kruh o průměru cca 26 cm.

Pečeme je při 200°C asi 5 minut.

Mléko smícháme s cukrem a moukou, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 10-15 minut. Za občasného míchání necháme vychladnout. Do vlažného přidáme na kousky nakrájené máslo a společně vyšleháme na hladký krém.

Upečené pláty obkrojíme podle dortové formy, aby byly stejně velké. Postupně je potřeme krémem a naskládáme na sebe. Krémem potřeme i celý povrch dortu zvenku.

Odkrojené zbytky rozdrobíme, smícháme s nahrubo nastrouhanými ořechy a celý dort jimi obsypeme.

Dort necháme uležet v ledničce 1-2 dny.

Přidáno: 24.2.2018