Meruňkovo-citronový dort

Ingredience

korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje
náplň: 1 meruňkový kompot, šťáva z jednoho citronu, 125 g změklého másla
krém: jakýkoliv máslový
dále: piškoty, rum, rybízová nebo višňová marmeláda, potravinářská barva červená nebo růžová
poleva: 150 g moučkového cukru, 3-4 lžíce citronové šťávy

Postup

Korpus: bílky s cukrem ušleháme do hustého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Pak zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme při 190°C asi 30 minut (zkusíme špejlí). Necháme vychladnout. Z vychladlého korpusu odřízneme vodorovně asi 1/3. Menší část bude tvořit základ dortu. Větší část rozdrobíme. K drobkům přidáme kompotované meruňky, šťávu z jednoho citronu, změklé máslo a důkladně rozmícháme. Je-li hmota příliš hustá, zředíme šťávou z kompotu. Podle chuti můžeme přisladit či okyselit citronovou šťávou. Piškotový základ dortu pokropíme podle chuti rumem a potřeme marmeládou. Na ni rovnoměrně navrstvíme meruňkovou hmotu. Uhladíme a potřeme tenkou vrstvou krému. Zbytek šťávy z kompotu obarvíme na červeno. Postupně v ní namáčíme piškoty (necháme trochu nasáknout) a skládáme je na krém. Další tenkou vrstvou krému piškoty přikryjeme a potřeme dort i z boku. Polevu připravíme smícháním přesátého cukru s citronovou šťávou, můžeme přibarvit zbytkem obarvené meruňkové šťávy. Opatrně ji nalijeme na povrch dortu a necháme zatuhnout. Libovolně dozdobíme a necháme do druhého dne uležet v ledničce.

Meruňkovo-citronový dort
Meruňkovo-citronový dort
Meruňkovo-citronový dort
Meruňkovo-citronový dort
Meruňkovo-citronový dort
Meruňkovo-citronový dort

Přidáno: 9.7.2008