Tvarohovo-šlehačkový dort

Ingredience

těsto: 125 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 125 g hery, 2 vejce
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 200 g bílého jogurtu, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 1 sáček želatinového ztužovače (foto u tohoto receptu)

Postup

V hlubší misce smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme změklý tuk, celá vejce a ručním elektrickým šlehačem rozšleháme na hladké těsto. Vyklopíme ho do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, a rovnoměrně rozetřeme aby mělo vodorovný povrch. Pečeme asi 30 minut při 180°C. Necháme vychladnout. Studený korpus vodorovně jednou prořízneme. Spodní část dáme do dortové formy a rozetřeme na ni náplň. Dáme ztuhnout do ledničky asi na dvě hodiny. Pak odstraníme boční stěnu formy. Horní část korpusu rozkrájíme na 12 dílků a naskládáme je na ztuhlou tvarohovou hmotu. Dort podáváme poprášený moučkovým cukrem. Náplň: všechny suroviny na náplň kromě smetany a ztužovače dobře rozmícháme. Smetanu ušleháme dohusta a vmícháme do tvarohu. Ztužovač podle návodu na sáčku rozšleháme ve 100 ml vody, přidáme trochu tvarohové hmoty, rozmícháme, přidáme k ostatní hmotě a všechno dohromady důkladně promícháme.

Tvarohovo-šlehačkový dort
Tvarohovo-šlehačkový dort

Přidáno: 10.8.2007