Borůvkový s borůvkami (bezlepkový)
Ingredience
těsto: 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 2 vejce, 80 g krystalového cukru, nastrouhaná citronová kůra, 2 lžíce oleje, 2 lžičky prášku do pečiva
náplň: 500 g tvarohu (z vaničky), 2 kelímky (á 200-210 g) smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 5-6 lžic borůvek, 6 plátků želatiny
na povrch: borůvky, ametystová galaretka nebo dortové želé
Postup
Dno formy (24 cm) vyložíme papírem na pečení.
Všechny suroviny na korpus vymícháme na hladké těsto a nalijeme do formy. Upečeme při 190°C 10-15 minut. Necháme vychladnout.
Plátky želatiny dáme do rendlíku a zalijeme 6 lžícemi vody. Necháme 10 minut nabobtnat.
Do mísy vložíme tvaroh, zasypeme cukrem a zalijeme smetanou. Elektrickým šlehačem vyšleháme na hustý hladký krém.
Rendlík s nabobtnanou želatinou postavíme na plotýnku a za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina zcela nerozpustí - nevařit!
K želatině dáme lžíci krému a důkladně rozmícháme. Přidáme druhou lžíci krému a opět rozmícháme. Tuto směs přidáme ke zbytku krému a krátce zašleháme.
Nakonec do krému vmícháme borůvky.
Kolem vychladlého korpusu upevníme dortový ráfek, všechen krém na korpus rovnoměrně rozetřeme a dáme na hodinu do ledničky.
Částečně ztuhlý krém pokryjeme souvislou vrstvou borůvek a zalijeme studenou galaretkou nebo dortovým želé připraveným podle návodu.
Dort vrátíme do ledničky a necháme ztuhnout do druhého dne.
Hotový dort opatrně objedeme nožem, abychom uvolnili ráfek a stáhneme ho.
Přidáno: 20.8.2016