Borůvkový s borůvkami (bezlepkový)

Ingredience

těsto: 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 2 vejce, 80 g krystalového cukru, nastrouhaná citronová kůra, 2 lžíce oleje, 2 lžičky prášku do pečiva

náplň: 500 g tvarohu (z vaničky), 2 kelímky (á 200-210 g) smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 5-6 lžic borůvek, 6 plátků želatiny

na povrch: borůvky, ametystová galaretka nebo dortové želé

Postup

Dno formy (24 cm) vyložíme papírem na pečení.

Všechny suroviny na korpus vymícháme na hladké těsto a nalijeme do formy. Upečeme při 190°C 10-15 minut. Necháme vychladnout.

Plátky želatiny dáme do rendlíku a zalijeme 6 lžícemi vody. Necháme 10 minut nabobtnat.

Do mísy vložíme tvaroh, zasypeme cukrem a zalijeme smetanou. Elektrickým šlehačem vyšleháme na hustý hladký krém.

Rendlík s nabobtnanou želatinou postavíme na plotýnku a za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina zcela nerozpustí - nevařit!

K želatině dáme lžíci krému a důkladně rozmícháme. Přidáme druhou lžíci krému a opět rozmícháme. Tuto směs přidáme ke zbytku krému a krátce zašleháme.

Nakonec do krému vmícháme borůvky.

Kolem vychladlého korpusu upevníme dortový ráfek, všechen krém na korpus rovnoměrně rozetřeme a dáme na hodinu do ledničky.

Částečně ztuhlý krém pokryjeme souvislou vrstvou borůvek a zalijeme studenou galaretkou nebo dortovým želé připraveným podle návodu.

Dort vrátíme do ledničky a necháme ztuhnout do druhého dne.

Hotový dort opatrně objedeme nožem, abychom uvolnili ráfek a stáhneme ho.

Přidáno: 20.8.2016