Dýňové koláčky bez lepku

Ingredience

těsto: 500 g jemně nastrouhané dýně, 160 g lehce praženého kukuřičného gofia, 2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového), 140 g třtinového cukru, špetka soli, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 0,5 lžičky skořice, 2 vejce, 100 ml oleje

krém: 125 g mascarpone, 125 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr

pyré: kousek oloupané dýně (cca 80 g), lžíce cukru, špetka skořice

Postup

Gofio smícháme s práškem do pečiva, solí a kořením.

V jiné misce rozšleháme celá vejce s olejem a cukrem.

Tekutou směs nalijeme k sypké směsi a umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme nastrouhanou dýni.

Těsto rozdělíme do vymazaných formiček na tartaletky, upečeme (180°C, 20-25 minut) a necháme vychladnout.

Kousek dýně nakrájíme na kousky, zasypeme cukrem, přidáme skořici a podlijeme troškou vody. Povaříme do změknutí (cca 15 minut). Uvařenou dýni rozmixujeme na hladkou kaši.

Mascarpone, smetanu a vanilkový cukr ušleháme na hladký nadýchaný krém.

Vychladlé koláčky potřeme krémem a ozdobíme dýňovým pyré.

Neznáte gofio? Přečtěte si o něm zde.

Komu nevadí lepek, může nahradit gofio polohrubou moukou.

Přidáno: 22.10.2016