Dýňové koláčky bez lepku
Ingredience
těsto: 500 g jemně nastrouhané dýně, 160 g lehce praženého kukuřičného gofia, 2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového), 140 g třtinového cukru, špetka soli, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 0,5 lžičky skořice, 2 vejce, 100 ml oleje
krém: 125 g mascarpone, 125 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr
pyré: kousek oloupané dýně (cca 80 g), lžíce cukru, špetka skořice
Postup
Gofio smícháme s práškem do pečiva, solí a kořením.
V jiné misce rozšleháme celá vejce s olejem a cukrem.
Tekutou směs nalijeme k sypké směsi a umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme nastrouhanou dýni.
Těsto rozdělíme do vymazaných formiček na tartaletky, upečeme (180°C, 20-25 minut) a necháme vychladnout.
Kousek dýně nakrájíme na kousky, zasypeme cukrem, přidáme skořici a podlijeme troškou vody. Povaříme do změknutí (cca 15 minut). Uvařenou dýni rozmixujeme na hladkou kaši.
Mascarpone, smetanu a vanilkový cukr ušleháme na hladký nadýchaný krém.
Vychladlé koláčky potřeme krémem a ozdobíme dýňovým pyré.
Neznáte gofio? Přečtěte si o něm zde.
Komu nevadí lepek, může nahradit gofio polohrubou moukou.
Přidáno: 22.10.2016