Kedlubnové zelí s pohankou

Ingredience

3 střední kedlubny, 2 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička drceného kmínu, 3-4 lžíce umeocta, 200 ml pohanky + 400 ml vody, sůl

Postup

Pohanku propláchneme na sítku a necháme okapat. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní pohanku a pod pokličkou znovu přivedeme k varu. Poté hrnec s pohankou zabalíme do deky a necháme dojít (trvá to půl až tři čtvrtě hodiny).

Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kedlubny oloupeme a nahrubo nastrouháme.

Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli. Až začne vonět a zlátnout, přidáme nastrouhané kedlubny, kmín, promícháme a společně asi minutu smažíme.

Pak kedlubny podlejeme trochou vody (cca 2 dl) a pod pokličkou podusíme 8-10 minut.

Měkké kedlubny dochutíme umeoctem, případně dosolíme (pozor, umeocet je slaný, takže přisolení není nutné).

Hotové kedlubnové "zelí" smícháme s měkkou pohankou.

Podáváme s libovolně upraveným vejcem nebo s opečenou klobásou.

Přidáno: 9.8.2018