Andulčina vánočka

Ingredience

1 kg hladké mouky, 220 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 ml mléka, 1,5 lžičky soli, 60 g čerstvého droždí, citronová kůra, dřeň z vanilkového lusku, rozinky, mandle, ořechy
1 vejce na potření

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme husté těsto, klasicky nebo v domácí pekárně, a necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme dvě vánočky.

Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení při 170-180°C. Až vánočka na povrchu zhnědne, přikryjeme ji alobalem a dopečeme. Zkoušíme špejlí.

Andulčina vánočka
Andulčina vánočka
Andulčina vánočka
Andulčina vánočka
Andulčina vánočka

zdroj: paní Anna Doležalová

Přidáno: 22.12.2012