Vánočky
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, větší špetka soli, 200 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička jemně strouhané citronové kůry, 3 vejce, 200 g másla, 350 ml mléka, 40 g čerstvého droždí
hrst rozinek předem namočených v rumu, mandle nebo jiné ořechy na posypání, 1 vejce na potření
Postup
Máslo necháme rozpustit. Mléko ohřejeme, aby bylo jen mírně teplé.
Do mísy nasypeme obě mouky. V mouce vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme je lžící cukru a zalejeme částí mléka. Počkáme, až droždí vzejde.
Přidáme celá vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, sůl, kůru a vypracujeme hladké husté těsto (nejlépe v robotu, ale jde to i v pekárně nebo ručně vařečkou).
Ke konci hnětení těsta přidáme rozinky.
Těsto necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2-4 stejné části, podle toho, kolik chceme vánoček.
Každou část rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme vánočky.
Na plechu necháme vánočky dokynout (asi půl hodiny). Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme posekanými ořechy.
Pečeme při 180°C 30-50 minut, záleží na velikosti vánoček (zkusíme špejlí).
Přidáno: 15.12.2019