Borůvkovo-krupicový koláč

Ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 130 g másla

náplň: 500 ml mléka, 120 g krupice, 5-6 lžic cukru, 2 vejce, 300-400 g borůvek

Postup

Do teplého mléka nasypeme krupici, za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme hustou kaši. Odstavíme, vmícháme cukr a necháme chvíli vychladnout.

Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto. Rozválíme na kruh a vyložíme jím vymazanou formu (26-28 cm). Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme papírem na pečení nebo alobalem a zatížíme fazolemi nebo hrachem. Předpečeme 15 minut při 200°C.

Do zchladlé krupice vmícháme žloutky, borůvky a nakonec sníh ušlehaný z bílků.

Předpečený koláč vyndáme z trouby, odstraníme papír s fazolemi a na těsto urovnáme náplň.

Koláč vrátíme do trouby a dopečeme asi 25 minut.

Krájíme až po úplném vychladnutí.

Přidáno: 29.1.2017