Křehký jahodový koláč

Ingredience

těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g másla, 120 ml smetany ke šlehání
krém: 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 300 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 150 g másla
dále: jahody (cca 300 g), dortové želé

Postup

Mouku osolíme, přidáme na kousky nakrájené nebo nastrouhané máslo, zalijeme smetanou a promícháme. Až se smetana vsákne, vyklopíme všechno na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.

Potom těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím koláčovou formu (průměr 27-30 cm), není třeba formu vymazávat.

Těsto propícháme vidličkou a přikryjeme alobalem. Zasypeme fazolemi (hrachem, kroupami, ...) a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.

Po 15 minutách odstraníme fazole s alobalem, formu vrátíme do trouby a dopečeme do zrůžovění dalších asi 15 minut.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání necháme ve studené vodní lázni vychladnout.

Do vlažného přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a elektrickým šlehačem ušleháme hladký krém.

Krém rozetřeme na vychladlý korpus.

Jahody nakrájíme na plátky a naskládáme na krém. Uložíme do ledničky.

Po ztuhnutí krému polijeme jahody dortovým želé, které připravíme podle návodu na sáčku.

Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč
Křehký jahodový koláč

Přidáno: 14.6.2014