Křehký jahodový koláč
Ingredience
těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g másla, 120 ml smetany ke šlehání
krém: 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 300 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 150 g másla
dále: jahody (cca 300 g), dortové želé
Postup
Mouku osolíme, přidáme na kousky nakrájené nebo nastrouhané máslo, zalijeme smetanou a promícháme. Až se smetana vsákne, vyklopíme všechno na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.
Potom těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím koláčovou formu (průměr 27-30 cm), není třeba formu vymazávat.
Těsto propícháme vidličkou a přikryjeme alobalem. Zasypeme fazolemi (hrachem, kroupami, ...) a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Po 15 minutách odstraníme fazole s alobalem, formu vrátíme do trouby a dopečeme do zrůžovění dalších asi 15 minut.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání necháme ve studené vodní lázni vychladnout.
Do vlažného přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a elektrickým šlehačem ušleháme hladký krém.
Krém rozetřeme na vychladlý korpus.
Jahody nakrájíme na plátky a naskládáme na krém. Uložíme do ledničky.
Po ztuhnutí krému polijeme jahody dortovým želé, které připravíme podle návodu na sáčku.
Přidáno: 14.6.2014