Rebarborový koláč s drobenkou

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice, 80 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí (půl kostky), špetka soli, strouhaná citronová kůra
náplň: 600 g očištěné rebarbory, 2 sáčky vanilkového cukru
drobenka: 150 g hrubé mouky, 100 g krystalového cukru, 100 g másla

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí a citronovou kůrou. Přidáme máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryjeme a necháme nakynout.

Mezitím omyjeme a oloupeme rebarboru. Nakrájíme ji na kostičky a smícháme s vanilkovým cukrem.

Drobenku připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem, na kousky pokrájeným máslem a zpracujeme rukama.

Nakynuté těsto vyklopíme na plech s papírem na pečení (nebo vymazaný) a rukama potřenýma olejem roztáhneme rovnoměrně po celém plechu.

Těsto posypeme rebarborou (pokud pustila vodu tak ji slijeme) a pak drobenkou.

Necháme na plechu ještě 10-15 minut kynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme do zrůžovění okrajů (cca 15 minut).

Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč s drobenkou
Rebarborový koláč s drobenkou

zdroj: Šárka z Valašska

Přidáno: 2.6.2013