Sedmikráskový koláč

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 80 g hery, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1/2 prášku do pečiva, špetka citronové kůry, špetka soli
na povrch: 150 g rybízové marmelády, 1 nektarinka, hrst sedmikrásek, pár lístků meduňky, červený rybíz, moučkový cukr

Postup

Suché přísady smícháme s prosátou moukou. Tuk nakrájíme na drobné kousky do sypké směsi a do připraveného důlku rozklepneme vejce a nalijeme mléko. Těsto zpracujeme nejdříve nožem a pak chladnýma rukama. Tři čtvrtiny hotového těsta rozválíme na pomoučeném válu podle velikost formy. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, těsto do ní narovnáme a okraje mírně zvedneme. Povrch potřeme marmeládou a posypeme na kousky nakrájenou nektarinkou. Ze zbylého těsta vykrájíme kytičky a narovnáme je na povrch koláče. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut. Po vychladnutí koláč zdobíme čerstvými květy sedmikrásek, lístky meduňky a kuličkami červeného rybízu. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem.

Sedmikráskový koláč
Sedmikráskový koláč

zdroj: časopis Žena a kuchyně

Přidáno: 26.7.2007