Jablíčkový dort

Ingredience

korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky, 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, špetka soli
náplň: 800 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové pudinkové prášky, 2 sáčky vanilkového cukru, 80 g cukru krupice, 500 ml vody, citronová šťáva, špetka skořice
dále: smetana ke šlehání, cukrářské piškoty, červené a zelené dortové želé

Postup

Upečeme oříškový korpus a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne). Jablka nahrubo nastrouháme, zalijeme částí vody, zasypeme cukrem a chvíli necháme povařit. Ve zbytku vody rozmícháme pudinkové prášky, nalijeme do hrnce s jablky a povaříme ještě chvíli. Odstavíme a dochutíme citronovou šťávou a skořicí. Korpus vodorovně rozpůlíme. Na dno dortové formy vypláchnuté studenou vodou nalijeme asi centimetrovou vrstvu jablečné hmoty. Na ni položíme půlku korpusu. Zalijeme zbytkem jablek a přikryjeme druhou částí korpusu. Necháme vychladnout a uložíme do ledničky do druhého dne. Ztuhlý dort opatrně objedeme nožem kolem formy, odstraníme boční stěnu a dort překlopíme dnem formy nahoru. Dno opatrně sloupneme z povrchu. Boční stěnu dortu potřeme ušlehanou šlehačkou a nalepíme piškoty jeden vedle druhého. Zbytkem šlehačky ozdobíme povrch. Dortové želé připravíme podle návodu na sáčku a nalijeme do větší nádoby s rovným dnem asi do výšky 1 cm. Po ztuhnutí vyklopíme a vykrajovátkem vykrájíme jablíčka (nebo jiné tvary) na ozdobu.

Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort
Jablíčkový dort

Přidáno: 18.10.2009