Ovocný dort 4
Ingredience
tmavý korpus: 8 vajec, 320 g cukru krupice, 8 lžic oleje, 300 g hladké mouky, 20 g kakaa
světlý korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160 g hladké mouky
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 250 g jogurtového zeesanu, 2 sáčky vanilkového cukru, 150 g hořké čokolády
na ozdobení: 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 250 g jogurtového zeesanu, libovolné ovoce
dále: rum, višňový gel, 1 citronová galaretka, strouhaný kokos
Postup
Korpusy upečeme ve formě 30x30 cm a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Hnědý korpus jednou prokrojíme.
Připravíme jogurtovou šlehačku. Vmícháme do ní nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Jednu část hnědého korpusu pokropíme rumem a potřeme višňovým gelem. Rozetřeme polovinu šlehačky, přikryjeme světlým korpusem, postup zopakujeme a zakryjeme druhou částí hnědého korpusu. Lehce přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky.
Znovu připravíme jogurtovou šlehačku, tentokrát bez čokolády.
Ztuhlý dort potřeme nahoře i na bocích silnější vrstvou. Boky obalíme v kokosu a nahoře vytvoříme pomocí cukrářského sáčku ozdobný okraj.
Povrch dortu poklademe ovocem. Ovoce potřeme tuhnoucí galaretkou (když budeme spěchat a použijeme galaretku tekutou, proteče mezi ovocem a bude stékat po bocích dortu).
Galaretku připravíme tak, že ji rozmícháme ve 400 ml převařené (ne vařící) vody a mícháme do rozpuštění. Necháme vychladnout a použijeme až začne želírovat. Trvá to dlouho, takže je dobré si ji připravit dřív, než začneme vyrábět náplně do dortu.
Přidáno: 25.11.2012