Punčovo-višňový dort

Ingredience

korpus: 2 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 2 lžíce oleje

ovocná náplň: 3 skleničky zavařených višní (á 370 ml), 8 plátků želatiny, 100 ml červeného vína, 50 ml rumu, 1 kousek celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, 7 hřebíčků, 2 lžíce cukru

smetanovo-tvarohová pěna: 250 g tvarohu (ve vaničce), 250 g zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice, 5 plátků želatiny

dále: višňová nebo rybízová marmeláda, višně (čerstvé nebo kompotované), mletá skořice, šlehačka

Postup

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme žloutky a pak olej. Vařečkou zlehka vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme do formy (25-26 cm) a upečeme (190°C, cca 15 minut).

Višně scedíme. V troše zachycené šťávy namočíme plátky želatiny na 10 minut. Do zbytku šťávy přilejeme víno, rum, přidáme cukr, koření a krátce povaříme. Odstavíme a necháme 5-10 minut vyluhovat.

Pak koření vyndáme, do punče dáme namočenou želatinu a mícháme do rozpuštění. Nakonec přidáme i scezené višně. Za občasného zamíchání necháme částečně vychladnout.

Vychladlý korpus potřeme rozvařenou marmeládou a necháme ji zatuhnout. Pak na ni nalejeme želírující višňovo-punčovou směs a dáme ztuhnout do ledničky.

Pět plátků želatiny na chvíli namočíme do pár lžic vody.

V misce zatím rozšleháme dohladka tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem a skořicí.

Namočenou želatinu za stálého míchání zahřejeme do rozpuštění. Přidáme k ní dvě lžíce tvarohovo-smetanové hmoty, rozmícháme a tento základ vmícháme ke zbytku hmoty.

Tvarohovo-smetanovou pěnu rovnoměrně rozetřeme na ztuhlou punčovou hmotu a znovu dáme vychladit.

Hotový dort opatrně vyjmeme z formy a libovolně dozdobíme (šlehačkou, višněmi, skořicí, ...).

V misce rozšleháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem a skořicí.

podle hobbymanie.tv (upraveno)

Přidáno: 8.7.2017