Bezlepkový křupavý chleba

Ingredience

420 g bezlepkové směsi Schär Mix B, 80 g pohankové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 0,5 lžičky instantního droždí, 500 ml vlažné vody, 1 lžíce oleje

Postup

Smícháme mouku s droždím, solí a kmínem.

Přilijeme vodu a olej a vymícháme hladké těsto (poměrně řídké a lepivé). Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme 10-12 hodin kynout v pokojové teplotě (nejlépe přes noc).

Ráno těsto stěrkou vyhrneme na pomoučený vál a popřekládáme. Zformujeme bochník a uložíme ho do ošatky vyložené pomoučenou utěrkou. Přikryjeme a necháme další 3-4 hodiny kynout.

Do trouby vložíme zapékací mísu i s víkem a zapneme na 250°C.

Až je trouba s mísou vyhřátá, opatrně do mísy vyklopíme těsto z ošatky (podpíráme rukou, aby nespadlo příliš prudce) a na povrchu nařízneme žiletkou.

Přiklopíme a dáme péct. Po 30 minutách odebereme víko, teplotu v troubě ztlumíme na 230°C a dopečeme dozlatova, dalších asi 20 minut.

Upečený chléb vytáhneme z mísy a necháme vychladnout na mřížce.

Přidáno: 19.8.2016