Pohankový chleba z Kroměříže

Ingredience

500 g pohankové mouky (bílé nebo celozrnné, případně namíchat), 2 lžíce neochuceného psyllia, 2 lžičky soli, 1,5 lžičky kmínu, 1-2 lžíce mletého lněného semínka (dala jsem celé), 1-2 lžíce slunečnicových semínek, až 900 ml vody teplé 40°C

Postup

V míse smícháme mouku se solí a všemi semínky.

Postupně přiléváme vodu (dala jsem 800 ml). Mícháme asi 15 minut. Těsto hodně vody nasaje, zpočátku je velmi řídké, nakonec má konzistenci asi jako na třenou bábovku.

Mísu s těstem zakryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout 24 hodin. Na poslední dvě hodiny kynutí můžeme dát na teplé místo (na radiátor, na sluníčko, k zahřáté troubě, ...).

Do trouby vložíme zapékací mísu s pokličkou (skleněnou nebo keramickou) a zapneme na 230°C.

Až je trouba s mísou vyhřátá, těsto vyklopíme z mísy do rozpálené zapékací nádoby (není třeba vymazávat), stěrkou uhladíme a vložíme do trouby i s nahřátou pokličkou.

Pečeme hodinu. Pak sundáme pokličku a dopečeme ještě 15 minut bez ní.

Upečený chleba vyjmeme z formy a na mřížce necháme vychladnout.

Hotový chléb zní při poklepání dutě.

zdroj: http://www.pohankovymlyn.com

Přidáno: 6.5.2016