Perník s vůní pomeranče

Ingredience

1 sklenice hladké mouky, 1 sklenice polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 3/4 sklenice krystalového cukru, 1 lžíce jemně strouhané pomerančové kůry, 1 prášek do perníku, 2 vejce, 1/2 sklenice oleje, 1 sklenice mléka, 2 lžíce medu, 3 lžíce rumu, 60 g kandované pomerančové kůry, velká hrst vlašských ořechů, 350 g švestkových povidel, 150 ml smetany ke šlehání, 120 g hořké čokolády

Postup

V míse smícháme obě mouky s práškem do perníku, cukrem, kakaem, pomerančovou kůrou strouhanou i kandovanou (trošku si necháme bokem na ozdobení) a ořechy rozlámanými nebo posekanými na kousky.

Pak přidáme celá vejce, med, rum, mléko a olej. Důkladně vymícháme hladké těsto.

Dno dortové formy (o průměru 24 cm) vyložíme papírem na pečení a těsto do ní nalejeme a urovnáme.

Pečeme při 200°C asi hodinu, zkoušíme špejlí.

Upečený perník necháme vychladnout. Potom ho vodorovně rozkrojíme. Řeznou plochu potřeme vydatnou vrstvou povidel a přikryjeme horní částí. Zbytkem povidel potřeme celý perník zvenku a vyrovnáme tím drobné praskliny, které vznikly při pečení.

V rendlíku zahřejeme smetanu. Rozlámeme do ní čokoládu a za stálého míchání zahříváme, dokud není čokoláda hladce rozpuštěná.

Rendlík odstavíme z plotny a za častého míchání necháme polevu částečně vychladnout.

Až trochu zhoustne (ale pořád musí být tekutá), položíme perník na mřížku a polevu na něj rovnoměrně rozlejeme.

Až poleva trošku zatuhne, ozdobíme povrch perníku půlkami ořechů a kousky kandované kůry.

Přidáno: 24.11.2018