Brynzové brambory

Ingredience

1 kg nových brambor, 250 g slaniny, kousek másla, 300 g brynzy, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup

Brambory důkladně omyjeme (neloupeme), zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Slijeme vodu a necháme částečně vychladnout. Potom nakrájíme na kolečka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme dokřupava.

Brynzu podle potřeby zředíme smetanou, aby se dala snadno roztírat.

Pekáček nebo zapékací misku důkladně vytřeme máslem.

Na dno rozložíme třetinu brambor, potřeme polovinou brynzy a posypeme polovinou slaniny. Na to naskládáme druhou třetinu brambor, potřeme zbytkem brynzy a posypeme zbylou slaninou. Zakryjeme zbytkem brambor a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.

Zbylou smetanu rozšleháme s celými vejci.

Po 10 minutách pečení vyndáme pekáč z trouby, brambory zalijeme vejci se smetanou, lehce posolíme a opepříme.

Vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.

Na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami (majoránka, oregano, ...) a podáváme s kefírem nebo se zeleninovým salátem.

Brynzové brambory
Brynzové brambory
Brynzové brambory
Brynzové brambory
Brynzové brambory

zdroj: magazín Albert

Přidáno: 5.7.2014